Jedzenie w pracy – benefit przyszłości?

Cóż jedzenie ma wspólnego z pracą?

Okazuje się, że bardzo dużo! Jednym z elementów troski o pracownika jest bowiem zaspokojenie jego podstawowych potrzeb, m.in. żywieniowych. Sama wiem, że gdy jestem głodna, nie jestem ani efektywna, ani zadowolona. 

Również prawie 64% respondentów badania przeprowadzonego na potrzeby raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” zgadza się lub zdecydowanie zgadza się ze stwierdzeniem, że gdy są głodni w pracy, stają się mniej efektywni. Dziś jednak wśród benefitów oferowanych przez pracodawców często brakuje tych związanych z jedzeniem. Tymczasem zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. [1]

Co ciekawe z raportu pochodzą również te niepokojące dane:

Aż 63% badanych pracowników deklaruje, że zdarza im się być głodnym w pracy! A 3% z badanych nie je w pracy. To te dane najbardziej mnie zszokowały.

W kontekście powyższych wniosków rola pracodawcy w obszarze związanym z zapewnianiem posiłków pracy wydaje się bardzo duża. I rzeczywiście, potwierdzają to wyniki badań ilościowych. Zdaniem zdecydowanej większości badanych pracowników (82%) finansowanie posiłków w miejscu pracy przez pracodawcę powinno być standardem, przy czym istotna nadreprezentacja widoczna jest w grupie wiekowej 35–44 – tu aż 87% respondentów wskazuje, że posiłki powinny być finansowane przez praco- dawcę. Jednocześnie zaledwie 30% respondentów deklaruje, że jego pracodawca finansuje posiłki częściowo lub w całości.[2] 

Według w/w raportu finansowanie posiłków pozytywnie wpływa na zadowolenie pracownika z pracodawcy. Osoby, którym pracodawca częściowo lub całkowicie finansuje wyżywienie w pracy, są istotnie częściej skłonne polecać go innym niż te, którym pracodawca takiego finansowania nie zapewnia. Respondenci uważają również, że spersonalizowane, finansowane przez pracodawcę posiłki w pracy to bardzo atrakcyjny benefit (średnia 7,8/10). A jednocześnie, mimo tych danych jednoznacznie sygnalizujących, że finansowanie posiłków jest ważne dla pracowników i buduje pozytywny obraz pracodawcy, respondenci wskazują, że znajduje się ono dopiero na czwartym miejscu, jeżeli chodzi o benefity oferowane najczęściej przez pracodawców.[3]

Kolejnym atutem przemawiającym za finansowaniem posiłków przez pracodawcę jest rosnąca inflacja oraz koszty produktów spożywczych. Dzięki finansowaniu posiłków przyczynimy się do mniejszych kosztów ponoszonych przez naszych pracowników, a tym samym do wsparcia ich budżetu domowego. Również według raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” 62% pracowników deklaruje, że w przyszłości pracodawcy, którzy będą zapewniać pracownikom posiłki, będą bardziej atrakcyjni ze względu na rosnące ceny żywności. 

Warto również spojrzeć na kwestię dofinansowywania posiłków dla pracowników jako element działań employer brandingowwych, ponieważ wpływają one na atrakcyjność wizerunku firmy jako pracodawcy.

Opłaca zatem zastanowić się czy nie wdrożyć takiego benefitu do swojej organizacji, a tym samym zadbać o zadowolenie i efektywność swoich pracowników.


Oprócz informacji na temat jedzenia w pracy dziś i w przyszłości, w raporcie „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanym przez infuture.institue i SmartLunch znajdziecie również informacje o przyszłości fabryk i przyszłości hr. Dowiecie się również, jakie scenariusze pisze przyszłość, czego będą oczekiwać pracownicy w dobie digitalizacji i kulturze nanosekundy oraz dlaczego dbałość o pracownika to przyszłościowym „must have”.

Całość raportu dostępna TUTAJ.

Wpis powstał we współpracy z firmą SmartLunch

Źródło:

[1], [2], [3] Raport “Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030″


Zapraszam też na: 

LinkedIn

Facebook

Instagram

Dodaj komentarz